5 Event trends voor 2024

5 Event trends voor 2024

Event trends

Inhoudsopgave

De wereld is continu aan het veranderen, waardoor de evenementenbranche mee moet bewegen. In 2023 maakte de evenementenwereld al veel verandering door, wat ook veel uitdagingen met zich meebracht. Dit is in 2024 dan ook niet anders. Kijk jij met ons mee naar de event trends van 2024?

Als event manager is het handig om op de hoogte te zijn van de laatste trends, zo weet je precies wat er speelt in de maatschappij en in de evenementenindustrie. Het succes van een evenement hangt namelijk niet alleen af van de planning en organisatie, maar ook van het goed kunnen inspelen op de behoeften van je bezoekers. Daarbij zorg je er op deze manier voor dat je evenementen actueel en relevant blijven. Niet alleen nu maar ook in de toekomst.

Meer technologische integratie 

Om digitalisering kunnen we niet meer heen, al helemaal niet in de evenementenbranche. Een van de event trends voor 2024 is dat kunstmatige intelligentie (AI) steeds meer terugkomt. Denk hierbij aan het gebruik van ChatGPT voor het opstellen van een stappenplan voor een event of het schrijven van een social media post. ChatGPT kan je zelfs helpen bij het opstellen van een e-mail richting je klanten. Daarnaast zal technologie ook worden gebruikt om evenementen naar een hoger niveau te tillen, zo kun je bijvoorbeeld robots, led-schermen, drones of de metaverse inzetten om je bezoekers een unieke ervaring te bieden. Waardoor ze jou en je event niet snel zullen vergeten! AI helpt zelfs met het analyseren van data of feedback, zo wordt de evaluatie dus ook gemakkelijker. 

Diversiteit en inclusiviteit 

Evenementen moeten natuurlijk voor iedereen toegankelijk zijn. Een van de event trends van 2024 is daarom ook het belang van diversiteit en inclusiviteit. Aan deze ontwikkeling zal steeds meer worden gewerkt, zodat iedereen zich welkom voelt op een evenement. En iedereen kan genieten van deze onvergetelijke ervaring. Zo zal er meer aandacht naar dove en blinde bezoekers gaan. Want hoe betrek je slechthorende of slechtziende mensen op een goede manier? 

Maak bijvoorbeeld gebruik van diverse content, entertainment en styling. Denk aan het gebruik van verschillende materialen, het gebruik van video’s en afbeeldingen plus ondertiteling in plaats van tekst of regel een gebarentolk. Ook de acts en entertainment mogen lekker uitlopend zijn. Regel bijvoorbeeld een breed scala aan sprekers, waarbij iedereen wordt vertegenwoordigd of regel acts die diversiteit en inclusiviteit met het publiek zelf bespreken. Op deze manier is er voor iedereen wat aanwezig en weten ze precies wat ze kunnen verwachten!

Knallende designs en entertainment als event trend

Een andere trend die we in 2024 meer zullen terugzien is het gebruik van knallende ontwerpen, entertainment en een spetterende styling. Niks is te gek, zelfs niet in de zakelijke evenementenindustrie. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het gebruik van vuurwerkshows, vuuracts of led-schermen die zich aanpassen aan de sfeer van de zaal of aan de presentatie van een spreker. De mogelijkheden nemen continu toe, waardoor er steeds meer buiten de kaders kan worden gedacht. Er bestaan tegenwoordig zelfs robots die cocktails kunnen maken en tegelijkertijd een praatje maken met je publiek. Laat je creativiteit dus vooral gaan, want met standaard styling kom je er niet meer.

Personalisatie

In 2024 is het nog steeds erg belangrijk dat je jouw evenementen persoonlijk maakt en goed afstemt op de doelgroep of je bezoekers. Mensen willen zich tegenwoordig ergens thuis voelen of willen bij de groep horen, ook op een event zelf. Geef je bezoekers dus een persoonlijke ervaring om iedereen te betrekken. Denk hierbij aan VR-headsets om deelnemers in een andere wereld te brengen of QR-codes op de uitnodigingen met een persoonlijke videoboodschap. Onderzoek van tevoren goed wat je bezoekers voor content willen zien en waar ze waarde aan hechten, zo weet je precies wat wel en niet werkt en creëer je voor iedereen een onvergetelijke ervaring! 

Evalueer en kijk naar je unique selling points

Een evenement is niet klaar als de bezoekers naar huis zijn. Het wordt steeds belangrijker dat je goed evalueert. Kijk dus zorgvuldig naar de feedback van je gasten en ga terug naar de tekentafel. Wat ging goed en wat kun je het volgende evenement nog verbeteren? 

Komen je USP’s goed tot uiting en bereik je je event doelstellingen? De wereld is continu aan het veranderen, waardoor de behoeftes van de bezoekers of doelgroep ook zullen veranderen. Als een videoboodschap nu werkt om deelnemers te trekken betekent dat niet dat het voor een andere doelgroep of over een paar maanden nog steeds werkt. Wees dus vooral creatief en neem deze trend mee in de organisatie. Maak bijvoorbeeld gebruik van apps om de ervaring van je klanten te verbeteren en vraag hierin gelijk om feedback. Of speel in op de emoties van je publiek door middel van gezellige ruimtes. Creëer een ruimte waarin mensen lekker kunnen rusten of een ruimte waar ze al hun agressie kwijt kunnen, op deze manier is er voor iedereen wat aanwezig!

Kortom 2024 brengt genoeg trends met zich mee, waarop je misschien wel kunt inspelen. Zet jij in 2024 nog meer technologie en AI in of zet je juist inclusiviteit en diversiteit voorop om iedereen bij een zakelijk event te betrekken? Kijk vooral naar wat bij jouw bedrijf en doelgroep past en ben zo voorbereid op wat de toekomst kan brengen.

Ben je bezig met de organisatie van een zakelijk evenement en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan snel contact met ons op, dan kijken we samen wat we voor jou kunnen betekenen!

 

*Bronnen: Frankwatching, Forbes en aanmelder.nl

Eigenaar event my brand

Sfeervolle groet, 

Mariska Leising
Eigenaar Event My Brand 

Andere blogs